انت بحمداللّه عالمه غیرمعلمه
از برجسته ترین صفات بشری است. هرانسانی که دارای علم باشد از هر جهت نسبت به دیگران ممتاز است. قرآن کریم در مورد اهمیت آموختن دانش میفرماید: (یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَالَّذِین أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ…) خداوند متعال مقام اهل ایمان و دانشمندان را رفیع می گرداند.
خداوند بلافاصله پس از گفتار درباره آفرینش عالم و آدم از این حالات و ملاکها سخن به میان میآورد، آنجا که در مقام علم میفرماید: ﴿عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ یَعْلَمْ: و به انسان آنچه را نمىدانست یاد داد﴾
علمی که انسان از طریق درس و بحث و مدرسه بدست می آورد، علم اکتسابی است و آن علمی که از راه تزکیه و تهذیب نفس و نیز از افاضات الهی حاصل می شود، علم لدنی است و نوعاً جوشش وپیدایش آن دل است.
در تفاسیر روایی غالباً مصداق علما را اهل بیت پیامبر (ص) دانستهاند که از جانب خداوند متعال به آنان علومی افاضه شده است. علمی که خدای متعال به قلب خاتم الانبیا (ص) و دودمانش انداخت (که در قرآن میفرماید از نزد خود به او علم دادیم) به زینب (س) هم عنایت فرمود.
مجلله زینب از همان ابتدایی که خداوند او را آفرید، روح لطیفش را چشمه ی علمی از همان علم لدنی قرار داد.
امام سجاد (ع) در روایتی لقب «عالمه غیرمعلمه» را به حضرت زینب(س) اعطاء فرمود. آنجا که در مجلس کوفه حضرت زینب (س) با بیان شیرین و شیوای خود قلبهای مردم را منقلب نمود. امام سجاد (ع) متوجه شد که عمهاش زینب (س) همه را در نظر خود جمع کرده است و ترسید که ایشان روح از بدنش خارج و قالب تهی کند. به او فرمود: انت بحمداللّه عالمه غیرمعلمه، فهمه غیرمفهمه…
از جهت دیگر؛ کسی که از مقام علمی، عرفانی ، روحانی خاص برخوردار نباشد قادر به تحمل این همه مصیبت با نهایت شجاعت وصبر نخواهد بود. او اجازه نداد کربلا فقط صحنهای از یک حادثه غم انگیز باقی بماند.
حضرت زینب (س) هم سلاله نبوت بود و هم در سخن معصومین به اهل علم بودن و فرهیختگی ستوده شده است.
* نگارنده: اعظم خدامرادی (طلبه مدرسه خواهران علمیه امام حسین علیه السلام)
آخرین نظرات